Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Waarom je meer aandacht moet hebben voor additieven in voedingssupplementen

Mensen gebruiken voedingssupplementen om hun gezondheid te verbeteren of te optimaliseren. Maar hoe gezond zijn ze nog als de ingrediëntenlijst op het etiket een lange lijst van onherkenbare additieven bevat? 

Niet alle supplementen worden op dezelfde manier gemaakt. Veel consumenten zijn zich er echter niet van bewust dat de kwaliteit van supplementen verschilt. Sommige producenten van voedingssupplementen voegen onnodige additieven toe tijdens het productieproces, bijvoorbeeld om de tabletten er mooier te laten uitzien. Andere ingrediënten worden simpelweg toegevoegd omdat ze goedkoop zijn en het bedrijf geld besparen.

Veel mensen lezen de etiketten van voedingsmiddelen om gezondere keuzes te maken. Bij supplementen is dit minstens zo belangrijk. Sommige additieven in voedingssupplementen kunnen bijvoorbeeld reacties veroorzaken bij mensen met voedselallergieën, -overgevoeligheden of -intoleranties. 

Hieronder lees je op welke additieven je moet letten en waarom je ze nooit in de producten van Pure Encapsulations® zult vinden.

1. Titaniumdioxide. 

Titaniumdioxide kan worden gebruikt als vulmiddel of als kleurmiddel om de tabletten er mooier te laten uitzien. Het maakt het supplement mooi wit zonder lelijke verkleuringen. Het wordt ook gebruikt om producten zoals verf, make-up en zonnebrandcrème wit te maken.

Hoewel het nog steeds veelvuldig wordt gebruikt in voedingssupplementen, is de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) recent tot de conclusie gekomen dat titaniumdioxide niet langer als veilig kan worden beschouwd voor gebruik als voedseladditief. 

In Frankrijk is het gebruik van titaniumdioxide als voedseladditief zelfs al verboden, en binnen enkele maanden (vanaf het moment van schrijven van dit artikel) zal het ook in Europa verboden worden.1,2 Dit geeft wel aan dat het de gezondheidsrisico's niet waard is. Toch wordt het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen en supplementen in veel markten wereldwijd nog steeds toegestaan. Let daarom vooral goed op als je je voedingssupplementen online bestelt.

2. Magnesiumstearaat. 

Magnesiumstearaat is een vloeimiddel. Dat betekent dat het tijdens het productieproces wordt toegevoegd om te voorkomen dat de ingrediënten aan de machines blijven plakken. Het wordt ook gebruikt als additief (antiklontermiddel) om te voorkomen dat de ingrediënten in de capsule gaan klonteren. Als het wordt gebruikt als verwerkingshulpmiddel, doet de producent dit om het productieproces te versnellen. Magnesiumstearaat bestaat uit stearinezuur (een soort verzadigd vet) en magnesium. 

De gezondheidsrisico's van magnesiumstearaat zijn op zich niet zo zorgwekkend, maar het is wel een onnodig ingrediënt zonder voedingswaarde. Sommige wetenschappers stellen dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen van langdurige cumulatieve blootstelling voor de gezondheid van de mens en dat er meer onderzoek nodig is.3

3. Coatings en glansmiddelen. 

Coatings worden gebruikt om capsules mooier te maken of beter te laten smaken als de actieve ingrediënten bitter smaken. Ze worden ook gebruikt om de afgifte van actieve ingrediënten te vertragen, zodat ze niet worden afgebroken bij de spijsvertering.4 Coatings kunnen ook een technische functie hebben, bijvoorbeeld voorkomen dat gevoelige actieve ingrediënten zoals vitamine C worden blootgesteld aan licht.

Glansmiddelen worden vooral gebruikt om pillen te laten glanzen en zijn in Europa goedgekeurd voor gebruik als voedseladditief. Andere coatings en afwerkingen die puur voor het uiterlijk aan supplementen worden toegevoegd, kunnen bestaan uit hormoonontregelende chemicaliën, zoals plastics, ftalaten en oppervlakteactieve stoffen. 

4. Kunstmatige kleurstoffen. 

We weten allemaal dat bewerkte voedingsmiddelen vaak kunstmatige kleurstoffen bevatten, maar ook voedingssupplementen bevatten soms kunstmatige kleurstoffen. Producenten voegen ze toe om supplementen herkenbaar te maken en om kleurverlies tijdens het bewerkingsproces te compenseren. Vitamine C wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met de kleur oranje. Daarom kan een producent een kunstmatige kleurstof toevoegen om in te spelen op deze associatie. Deze additieven hebben geen enkele invloed op de werking van voedingssupplementen en zijn daarom overbodig.

additieven, voedingssupplementen

5. Kunstmatige smaak- en zoetstoffen. 

Kunstmatige smaakstoffen worden gebruikt om de smaak te verbeteren of de bittere smaak van voedingssupplementen te verhullen. Zoetstoffen worden in suikervrije voedingsmiddelen gebruikt. Zoetstoffen zijn veel zoeter dan suiker en bevatten geen calorieën. Daarom zijn ze heel aantrekkelijk voor producenten van voedingssupplementen die hun producten suikervrij willen maken.

6. Chemische conserveringsmiddelen. 

Conserveringsmiddelen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en supplementen om ze langer houdbaar te maken en microbiële groei te voorkomen. Er is een lange lijst van goedgekeurde chemische conserveringsmiddelen, maar benzoaten worden het meest gebruikt. Mensen met een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of chemicaliën kunnen last hebben van deze additieven, ook al worden ze als veilig beschouwd. Het is dus zinvol om conserveringsmiddelen in je voeding en supplementen te vermijden. 

7. Gehydrogeneerde oliën. 

Gehydrogeneerde oliën, ook wel transvetten genoemd, worden soms gebruikt als vulmiddel of om producten langer houdbaar te maken. Het consumeren van grote hoeveelheden gehydrogeneerde oliën kan slecht zijn voor onze gezondheid. Daarom mogen ze alleen onder bepaalde voorwaarden in voedingsmiddelen worden gebruikt. 

Het grootste probleem met gehydrogeneerde oliën is dat ze verband houden met een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatproblemen.5

8. Ggo's. 

Genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) worden gedefinieerd als een product waarvan het genetische materiaal (DNA) is veranderd.6 Ze zijn vaak ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen overmatig pesticidengebruik en zijn dus vaak intensief bespoten. 

Soja en mais zijn de meest voorkomende ggo's in de voedselproductie. Deze ggo's kunnen ook worden gebruikt in voedingssupplementen. Naar schatting is ruim 82% van alle soja die wereldwijd wordt verbouwd, genetisch gemodificeerd.7 Veel wetenschappers zijn bezorgd over de veiligheid op lange termijn en veel Europese landen hebben ggo's al verboden.8
 

Kies voor supplementen zonder additieven

Voor mensen met overgevoeligheden die hun gezondheid willen verbeteren, is het belangrijk om te kiezen voor voedingssupplementen zonder deze ingrediënten. 

Bekijk HIER al onze producten ZONDER onnodige additieven en veelvoorkomende allergenen
 

 

Caitlin Beale, MS, RDN, werkt als geregistreerd diëtiste en schrijft als freelancer artikelen over gezondheid. Ze heeft een master in voeding en ruim tien jaar ervaring als geregistreerd diëtiste. Ga voor meer informatie over Caitlin Beale, MS, RDN naar www.caitlinbealewellness.com. 

+De standpunten in dit artikel zijn die van de auteurs. Deze weerspiegelen niet de mening of standpunten van Pure Encapsulations®


1. “Titanium Dioxide: E171 No Longer Considered Safe When Used as a Food Additive | EFSA.” Accessed October 19, 2021.https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive.
2. USDA Foreign Agricultural Service. “France: France Bans Titanium Dioxide in Food Products by January 2020.” Accessed October 19, 2021.https://www.fas.usda.gov/data/france-france-bans-titanium-dioxide-food-products-january-2020.
3. Hobbs, Cheryl A., Kazuhiko Saigo, Mihoko Koyanagi, and Shim-mo Hayashi. “Magnesium Stearate, a Widely-Used Food Additive, Exhibits a Lack of in Vitro and in Vivo Genotoxic Potential.” Toxicology Reports4 (October 16, 2017): 554–59. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2017.10.003.
4. Pearnchob, N., J. Siepmann, and R. Bodmeier. “Pharmaceutical Applications of Shellac: Moisture-Protective and Taste-Masking Coatings and Extended-Release Matrix Tablets.” Drug Development and Industrial Pharmacy29, no. 8 (September 2003): 925–38. https://doi.org/10.1081/ddc-120024188.
5. Wanders, Anne J., Peter L. Zock, and Ingeborg A. Brouwer. “Trans Fat Intake and Its Dietary Sources in General Populations Worldwide: A Systematic Review.” Nutrients9, no. 8 (August 5, 2017): E840. https://doi.org/10.3390/nu9080840.
6. “Food, Genetically Modified.” Accessed October 19, 2021.https://www.who.int/news-room/qa-detail/food-genetically-modified.
7. “Pocket K No. 16: Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops in 2014". isaaa.org. International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications. Retrieved 23 February 2016. . 
8. Hilbeck, A., Binimelis, R., Defarge, N. et al. No scientific consensus on GMO safety. Environ Sci Eur27, 4 (2015). https://doi.org/10.1186/s12302-014-0034-1