Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Stress bestrijden met ashwagandha

Wat is bij jou de oorzaak van stress? Een veeleisende job, een cruciale fout die je maakte, de examenperiode? Of toch eerder een conflict met je partner, een overlijden of financiële problemen? Het overkomt je gewoon en soms lijkt het onoverkomelijk om komaf te maken met de opgehoopte spanning.

Stress kan zo intens ervaren worden dat het een zeer grote invloed heeft op je leven. Dan kom je niet meer tot rust, ben je oververmoeid en prikkelbaar, slaap je slecht, krijg je hartkloppingen, heb je eetbuien of eet je eerder ongemakkelijk alsof er een knoop in je maag ligt. Kortom, je kan niet meer genieten. Hoog tijd om aan de handrem te trekken!

Engageer je voor een creatieve oplossing

Bepaalde situaties kan je niet veranderen, maar je kan wel je kijk op de situatie wijzigen door bv aan mindfulness te doen, gedoseerd te sporten of de natuur in te duiken. In harmonie leven met de natuur is het basisprincipe van de ayurveda, een eeuwenoude Indiase natuurgeneeswijze. Niet zo vreemd dus dat net daar een stressregulerend middel werd ontdekt: ashwagandha.


Bepaalde situaties kan je niet veranderen, maar je kan wel je kijk op de situatie wijzigen


Ashwagandha brengt rust en vitaliteit

Aswaghandha is een kruidachtige struik waarvan de wortel medicinaal wordt gebruikt. Een alternatieve benaming is Indiase ginseng omdat ashwagandhawortel – net zoals ginsengwortel – energie geeft aan het lichaam.

De belangrijkste bestanddelen uit de wortel van ashwagandha zijn de withanoliden. Ze zijn heel speciaal, want ze helpen je lichaam om weerbaarder te reageren op de gevolgen van stress. Withanoliden brengen je zenuwstelsel tot rust: alle zenuwprikkels die leiden tot paniek, angst, rusteloosheid en stress worden onderdrukt.

Bij personen met chronische stress die ashwagandha gebruikten, stelden wetenschappers vast dat hun stressniveau met 40% was gedaald. De gebruikers hadden ook een lagere hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in hun bloed. De stress-eters konden zelfs gewicht verliezen.


Withanoliden brengen je zenuwstelsel tot rust: alle zenuwprikkels die leiden tot paniek, angst, rusteloosheid en stress worden onderdrukt.


Conclusie

Laat chronische stress of angst je leven niet beheersen. Heb je een duwtje in de rug nodig om boven je problemen te staan, weet dan dat ashwagandha helpt om je innerlijke rust te herwinnen. Deze vitaliserende plant uit de ayurveda biedt een aangename antistresswerking.