Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

L-lysine, de oplossing tegen koortsblaasjes?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus: het herpes-simplexvirus type 1. Wie eenmaal met het herpesvirus is besmet, raakt het nooit meer kwijt. Dit virus heeft namelijk de vervelende eigenschap om zich terug te trekken in een zenuwknoop waar je afweersysteem niet goed bij kan.

Gewoonlijk blijft het herpesvirus in slapende toestand aanwezig. Bij de pechvogels die af en toe een uitbraak krijgen, ontstaan branderige koortsblaasjes op de lip. De blaasjes zijn pijnlijk, kunnen jeuken en blijven besmettelijk zolang ze niet volledig zijn ingedroogd.

Uitlokkende factoren

Triggers voor een activatie van het herpesvirus zijn stress, slaaptekort, vermoeidheid, menstruatie, koorts, te lang zonnebaden of een algemeen verlaagde weerstand. Zorg daarom voor een verbetering van je algemene weerstand met bijvoorbeeld zink en selenium. Volgens sommigen lokt ook het eten van te veel zoetigheden of allergene voeding het herpesvirus uit zijn slaap.


Triggers voor een activatie van het herpesvirus zijn stress, slaaptekort, vermoeidheid, menstruatie, koorts of een algemeen verlaagde weerstand.


Verloop van de infectie

Wie regelmatig koortsblaasjes krijgt, kent de voorbode: een tintelend of branderig gevoel op de lippen. Na 1 tot 2 dagen verschijnt op die plaats een rode vlek die heel snel bedekt wordt door kleine blaasjes met een geelachtig vocht. De blaasjes barsten vervolgens open, de ontstane zweertjes drogen uit en krijgen een korstje. Uiteindelijk verdwijnt dat korstje zonder een litteken na te laten. Dan ben je ongeveer 1 week tot 10 dagen verder.

Wat is L-lysine en wat doet het?

L-lysine is een essentieel aminozuur dat via de voeding moet worden opgenomen, want ons lichaam kan het niet zelf aanmaken. Onderzoek heeft aangetoond dat L-lysine de groei van het herpesvirus afremt, terwijl het aminozuur L-arginine de groei juist stimuleert.

Wie gevoelig is voor koortsblaasjes doet er dus goed aan om zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met een overschot aan L-arginine te eten, zoals noten (cashewnoten, amandelen, walnoten), pindanoten, granen en chocolade. Daarentegen zijn vlees, vis en zuivel rijk aan L-lysine en kunnen ze helpen om een opflakkering van koortsblaasjes te voorkomen.

Als vegetariër moet je goede voedselcombinaties maken (bijv. granen met peulvruchten) om geen tekort aan L-lysine op te lopen. Dit komt omdat L-lysine sterk ondervertegenwoordigd is in bepaalde graaneiwitten.


Onderzoek heeft aangetoond dat L-lysine de groei van het herpesvirus afremt.


Als voedingssupplement

Ben je onzeker over de aminozuursamenstelling van je voeding, dan kan je even goed preventief een voedingssupplement met L-lysine gebruiken. L-lysine helpt ervoor zorgen dat je minder vaak last hebt van koortsblaasjes. Ook bij een uitbraak, wanneer je dat tintelende lipgevoel ervaart, kan L-lysine helpen om de koortsblaasjes versneld weg te krijgen. Preventief gebruik je zo'n 800 mg tot 1200 mg L-lysine per dag. Dit komt overeen met een dagelijkse inname van 1000 mg tot 1500 mg L-lysine HCl. Bij een acute opstoot mag je enkele dagen 3 g L-lysine per dag nemen.

Conclusie

Voortaan bevat je EHBO-doos eveneens het voedingssupplement L-lysine, voor het geval je op je lippen een tintelend gevoel ervaart. Je zou zo maar een paar dagen voor je eerste date, sollicitatiegesprek of huwelijksfeest een opstoot krijgen van het herpesvirus. Wie zeer regelmatig last heeft van koortsblaasjes, stel meer dan 3 keer per jaar, die zal L-lysine bij voorkeur preventief gebruiken, samen met nutriënten zoals zink en selenium die je afweersysteem ondersteunen. Laat je glimlach niet verpesten door ontsierende koortsblaasjes.