Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Kunnen plantextracten je weerstand tegen virussen verhogen?

Bij een virusinfectie wordt de ene persoon ziek, maar de andere niet. Hoe kan dit? Veel heeft te maken met de kracht van het immuunsysteem.

Leder van ons beschikt over een immuunsysteem met een leger van witte bloedcellen die weerstand bieden tegen het virus. Is je immuunsysteem verzwakt door vermoeidheid, te intensief sporten, stress.... dan kan het zijn dat de infectie met het virus gemakkelijker doorbreekt.

Je immuunsysteem kan je actief houden

Elke dag minstens een half uurtje extra bewegen is een aanrader van formaat, want matig intensief sporten kan het immuunsysteem flink oppeppen. Ga wandelen, fietsen, joggen, ... maar zorg ervoor dat je jezelf niet overbelast. Probeer ook om positief in het leven staan, want stressperiodes en bijgevolg slecht slapen zijn nadelig voor je immuniteit.

Het is ook belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te blijven eten, met voldoende aandacht voor vitamine C-rijke voeding (zwarte bessen, rauwe paprika, kolen, citrusvruchten, aardbeien, aalbessen).

Uit de plantenwereld kan je gebruik maken van een aantal vernuftige triggers om het immuunsysteem alert te houden. Die triggers – of bioactieve plantaardige stoffen –behoren tot de groep van polysachariden. Dat zijn ingewikkelde koolhydraten die de witte bloedcellen van je immuunsysteem activeren.


Uit de plantenwereld kan je gebruik maken van een aantal triggers om het immuunsysteem alert te houden.


Welke planten bevatten polysachariden?

Uit onderzoek naar planten met interessante polysachariden voor het immuunsysteem bleek dat astragalus (een populair Chinees kruid), aloë vera, maitake (een paddenstoel), Siberische ginseng en vlierbessen zeer goed scoorden. In proefbuisjes in het labo kon men vaststellen dat al deze plantextracten de witte bloedcellen op scherp zetten.

Uit studies bij mensen weten we dat de polysachariden uit vlierbessen zo krachtig zijn dat ze de duur van de virale infectie bij reeds gevestigde symptomen van verkoudheid en griep konden verkorten.

Conclusie

Beweeg meer, eet gezond en maak in periodes waarin veel virussen in de lucht hangen gebruik van immuunstimulerende polysachariden. De polysachariden uit astragalus, aloë vera, maitake, Siberische ginseng en vlierbessen versterken je immuunsysteem. Dit is wel degelijk van belang in de preventie van virale infecties. Laat het niet tot vervelende symptomen komen.